Diepgaand Marktinzicht van een Makelaar
2024-01-02
Redactie
De Essentiële Rol van de Makelaar Een makelaar is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van vastgoedtransacties. Met hun uitgebreide kennis en ervaring in de woningmarkt, staan ze klaar ... Lees verder
De Rol en Betekenis van een Makelaar
2024-01-02
Redactie
Wat is een makelaar? Een makelaar is vaak het eerste contactpunt voor diegenen die een onroerend goed willen kopen of verkopen. Het is zijn taak om koper en verkoper bij elkaar te brengen, een belangrijke r... Lees verder
De toegevoegde waarde van een Makelaar
2024-01-02
Redactie
Wat is de rol van een makelaar? Een makelaar heeft als taak om te bemiddelen bij de koop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Zij zijn experts op het gebied van vastgoed en marktwerking. Zij kennen... Lees verder

Makelaar     

Het is aan te raden om bij de aankoop of de verkoop van onroerend goed (een woning, grond, een bedrijf) een aankoop- of verkoopmakelaar in de arm te nemen. Deze gaat voor je aan de slag om er voor jou de beste prijs uit te halen bij verkoop of hij of zij gaat op zoek naar een geschikte woning voor jou als je van plan bent een huis te kopen. Hij of zij kent de omgeving en weet wat er nog meer te koop staat of verkocht gaat worden in de regio. Daarom ook kan hij of zij als de beste bepalen of de prijs die je vraagt bij verkoop reëel is, maar ook of de prijs die men vraagt als jij een huis wilt kopen conform de markt is en of het pand dit geld waard is. Daarnaast kent de makelaar de regel- en wetgeving en houdt alle nieuwtjes op dat gebied bij.

Erkende makelaar

Kies voor een erkende of gecertificeerde makelaar, die staat ingeschreven in een van de registers die na de afschaffing van de beëdiging van een makelaar (die tot 2001 verplicht was) in het leven zijn geroepen. Een makelaar zet zich in voor degene die hem betaalt, de koper of verkoper van een onroerend goed. Om te bepalen of een huis in goede staat verkeerd is het wellicht verstandig een bouwtechnische keuring aan te vragen. De waardebepaling kan door een taxatiemakelaar worden uitgevoerd.  

 

Taken van een makelaar

Je kunt te maken krijgen met een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar, al naargelang jij een huis of ander onroerend goed koopt of verkoopt. Het is in beide gevallen niet verplicht een makelaar in te zetten, maar wel erg handig. Hij of zij kent de markt  en kan je adviseren waar je allemaal op moet letten.

De aankoopmakelaar kent de regio waar jij graag wilt wonen of zal er onderzoek naar doen. Hij of zij loopt het proces van de koop met je door vanaf het begin van je zoektocht tot en met de sleuteloverdracht als je een koop hebt gesloten. De makelaar gaat met je mee om een huis te bezichtigen. Hij of zij vraagt in de meeste gevallen 1% courtage voor de inzet en de gemaakte kosten, of je komt van te voren een vast bedrag overeen.

De verkoopmakelaar kent de omgeving, de markt en de regels die er gelden bij verkoop. Vergelijk enkele makelaarskantoren. Ga alleen in zee met een gecertificeerde makelaar. De verkoopmakelaar bekijkt de kadastrale gegevens van het onroerend goed dat jij wilt verkopen, deze let op de ligging en de staat van onderhoud voor de prijsbepaling. Er volgt een gesprek waarin jij je wensen laat horen, de makelaar zal foto’s maken en een brochure, de makelaar doet de bezichtigingen, onderhandelt met de potentiële koper en laat je het resultaat weten. Jij gaat al dan niet akkoord, bij akkoord wordt er een voorlopig koopcontract getekend, gaat de verkoop door dan volgt er een eindcontrole van het onroerend goed en de overhandiging van de sleutel bij de notaris alwaar het definitieve contract wordt ondertekend door de koper en verkoper.