Snel zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

NVB: studieschuld telt minder zwaar bij hypotheeklening

20-10-2014

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verlaagt de wegingsfactor van studieschulden onder het nieuwe leenstelsel van 0,75% naar 0,45%. Een studieschuld die wordt opgebouwd in het nieuwe leenstelsel vanaf 1 september 2015 telt daardoor minder zwaar mee in het bepalen van de leencapaciteit voor een hypothecaire financiering. Dit heeft de NVB na overleg met het ministerie van OCW besloten

De Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat de verlaging mogelijk is omdat de maandlasten van een studieschuld grofweg halveren door de verlenging van de terugbetaaltermijn. Als voorbeeld haalt de NVB een studieschuld van € 10.000 van een oud-student aan met een maandlast van € 45 in plaats van € 75. De leencapaciteit wordt dan groter zonder de herziening van de wegingsfactor. De wegingsfactor wordt toegepast op de oorspronkelijke studieschuld, waarbij een uitzondering kan worden gemaakt als iemand vervroegd aflost.

BKR registratie
Met de verlaging van de wegingsfactor door banken is het voor pas-afgestudeerden makkelijker om een huis te kopen. Voor de banken is het daarbij wel van belang dat ze inzicht in de hoogte van de studieschuld om goed te kunnen bepalen of er genoeg financiële ruimte is om de maandlasten van zowel hypotheek als studieschuld te voldoen, zegt de NVB.

De NVB geeft aan zich al langer voor een BKR-registratie van de studieschuld in te zetten.

Bron: Assurantie Magazine